Bij schaliegaswinning komen minder polycyclische aromatische koolwaterstoffen vrij dan gedacht.

In Environmental Scence and Technology meldden Kim Anderson en collega’s van Oregon State University vorig jaar meetwaarden die ruim boven de EPA-limiet voor een verhoogd risico op kanker lagen. Met het schaamrood op de kaken hebben ze die publicatie onlangs ingetrokken: ze zaten er een factor 250 naast omdat de gebruikte gasconstante was uitgedrukt in de verkeerde eenheden.

Pfizer slaat toe

Farmagigant Pfizer neemt branchegenoot Medivation over voor $ 14 miljard in contanten. Medivation produceert het succesvolle prostaatkankermedicijn enzalutamide (merknaam Xtandi) en heeft nog twee middelen in de pijplijn. Het Franse Sanofi, dat eerder dit jaar een veel lager bod deed, heeft het nakijken.

Zwavelhandel

Reuring in de zwavelbranche: Chemours verkoopt zijn zwavelchemie-activiteiten voor $ 325 miljoen aan het Franse Veolia, en land- en branchegenoot Calabrian is voor een onbekend bedrag overgenomen door Ineos.

Stikstofbel

Praxair en Linde willen fuseren. Samen zouden ze met afstand ‘s werelds grootste producent van industriële gassen worden, met een omzet van $ 28 miljard. Marktanalisten zien echter aankomen dat de kartelpolitie het feestje verpest.

EU vreest gifkartel

De Europese Commissie start een diepgaand onderzoek naar de geplande fusie tussen Dow en DuPont. Ze vreest gebrek aan concurrentie op de markten voor landbouwgif en verpakkingskunststoffen. Dat kan leiden tot hogere prijzen en minder innovatie.

Pharming doet het zelf

Pharming neemt afscheid van Valeant. In de VS, Canada en Mexico verzorgde dat Canadese farmaconcern de distributie van Ruconest, Pharmings middel tegen hereditair angio-oedeem, in ruil voor 70 % van de winst. Voor € 60 miljoen, dat deels uit de uitgifte van nieuwe aandelen moet komen, mag Pharming straks de buit zelf houden en tevens het elfkoppige verkoopteam overnemen. Het Leidse bedrijf hoopt zo sneller winstgevend te worden; bovendien is Valeant onderdehand bijna synoniem met reputatieschade.

Guur klimaat

De nieuwe Australische wetenschapsminister Greg Hunt laat onderzoeksinstituut CSIRO de bezuinigingen op fundamentele klimaatwetenschap terugdraaien. In februari kondigde CSIRO een accentverschuiving naar toegepaste klimaatbeheersing aan en sindsdien zijn al 35 wetenschappelijke functies geschrapt. Van Hunt moeten er vijftien nieuwe komen.

Soja te koop

Het Amerikaaanse Cargill wil de soja- en raapzaadfabrieken in Amsterdam en in het Franse Brest verkopen aan landgenoot Bunge. Die is in Europa sowieso sterker vertegenwoordigd.

Half mens

De National Institutes of Health willen weer subsidie verstrekken voor de inbouw van menselijke stamcellen in dierlijke embryo’s. Dergelijke ‘chimera’s’ zijn populair als diermodel voor menselijke aandoeningen en als kweekbodem voor transplantatie-organen, maar sommigen vrezen dat ze té menselijk worden. NIH wil haar vorig jaar ingestelde moratorium nu vervangen door specifieke regels die menselijke celmateriaal buiten het dierlijke zenuwstelsel houden.

Chinees succes

In de universitaire Shanghai-ranking van dit jaar staat Harvard op één, Utrecht op 65, Groningen op 72 en Leiden op 93. Andere Nederlandse universiteiten haalden de top-100 niet. Groter nieuws is dat er voor het eerst twee Chinese universiteiten in staan.

Acupunctuur 2.0

Farmagigant GlaxoSmithKline en Google-dochter Verily Life Sciences steken samen $ 718 miljoen in de joint venture Galvani Bioelectronics. Die wil implantaten rechtstreeks aansluiten op individuele neuronen om bepaalde metabole routes elektrisch te kunnen beïnvloeden. Gehoopt wordt dat binnen tien jaar klinisch wordt bewezen dat je zo ziekten kunt verhelpen.

Immunonormen

ISO broedt op internationale normen voor het gebruik van immunoassays om waterverontreiniging te meten. Er liggen voorstellen voor algentoxines en voor dioxine-achtige stoffen. Meepraten kan in Nederland via de subcommissie ‘Organische parameters’ van NEN.

Mooi groen is niet lelijk

Dat twee Olympische zwembaden in Rio donkergroen uitsloegen, blijkt de schuld van een schoonmaakbedrijf. Om het water nu eens echt goed te ontsmetten voegde het waterstofperoxide toe. Dat neutraliseerde de chloorverbindingen die er al in zaten, waarna algen zich ongestraft te goed konden doen aan de lichaamssappen van de sporters.