Grafeen is het nieuwste spul waarmee malafide ondernemers de goedgelovige investeerder proberen te belazeren. Trap er niet in want als het te mooi klinkt om waar te zijn dan ís het dat waarschijnlijk ook, waarschuwt de Britse autoriteit financiële markten FCA.

De Britten zeggen het handeltje op het spoor te zijn gekomen toen ze een verwijzing naar een ‘grafeeninvesteringsbedrijf’ vonden in een computer van een vermoedelijke ‘boilerroom’. Dat is de technische term voor een bende die, meestal per telefoon, waardeloze aandelen of andere participaties aan de man brengt.

Deze vorm van oplichting werkt uiteraard het beste als de koper de ‘waarde’ vrijwel onmogelijk kan controleren. Het is eerder geprobeerd met CO2-credits, zeldzame aardmetalen en termijnhandel in exotische landbouwproducten, en nu dus kennelijk ook met het nieuwe ‘wondermateriaal’ waar de Europese Commissie onlangs een miljard euro voor heeft uitgetrokken.

De FCA zegt inmiddels een stroom van klachten binnen te krijgen over agressieve grafeenverkoop per telefoon.

Gewaarschuwd wordt dat het in veel gevallen wel eens heel erg dik gestapeld grafeen oftewel doodgewoon grafiet zou kunnen wezen. En zelfs áls het echt grafeen betreft, is dat een domme investering omdat dat spul alleen maar goedkoper wordt naarmate de nu nog primitieve productiemethodes verder worden verbeterd.

Onbekend is of deze bendes in Nederland ook al actief zijn. Wordt u gebeld, dan horen we dat graag (met een cc’tje naar onze eigen AFM, uiteraard)

bron: FCA, C&EN

Onderwerpen