‘Functional food’ voor Bangladesh?

Consumptie van knoflookextracten vermindert de toxische effecten van arseen in het lichaam en zorgt dat dat arseen versneld via de urine wordt afgevoerd. Dat stellen Indiase onderzoekers in het tijdschrift Food and Chemical Toxicology.

Arseen geldt in Bangladesh en delen van India als een sluipmoordenaar. Het element komt daar van nature in de bodem voor en vergiftigt op veel plaatsen het drinkwater. Mensen worden er niet direct ziek van maar lopen op termijn wel een chronische arseenvergiftiging op. Volgens auteur Keya Chaudhuri (Indian Institute of Chemical Biology, Kolkara) ziet het er nu naar uit dat je met een tot drie teentjes knoflook per dag de ergste schade kunt voorkomen.

Chaudhuri heeft het uitgeprobeerd op celkweekjes in vitro en op ratten. Lever en nieren van de proefdieren bleven duidelijk beter functioneren wanneer ze naast arseen (in de vorm van NaAsO2) ook een knoflookextract kregen.

Hoe het precies komt weten de onderzoekers nog niet. Ze vermoeden een combinatie van effecten: knoflook bevat antioxidanten, maar ook stoffen die As3+ kunnen oxideren tot minder toxisch As5+, en zwavelverbindingen die die arseenionen kunnen vastleggen in de vorm van sulfiden.

bron: New Scientist

Onderwerpen