Diermodellen psychiatrie dichterbij

De eerste knock-outrat moet nog geboren worden, maar een spin-off van Edinburgh University is al een heel eind met de kweektechniek. Dat maakte het bedrijf deze week bekend in een persbericht.

Wetenschappers testten medicijnen al jaren op knock-outmuizen. Bij deze muizen is een gen uitgeschakeld, waardoor zij bepaalde ziektes krijgen die bij mensen voorkomen.

Deze knock-outmuizen worden gemaakt door embryonale stamcellen genetisch te bewerken, op te kweken, te fuseren met een normaal embryo en vervolgens te implanteren bij een draagmoedermuis.

Bij ratten was het tot nu toe nog niet mogelijk om de embryonale stamcellen in een petrischaaltje te laten groeien. Het Britse bedrijf Stem Cell Sciences beweert nu dat het deze laatste horde nu genomen heeft: onderzoekers van het bedrijf zouden ratten hebben gefokt waarvan de stamcellen in een petrischaaltje zijn gegroeid. De volgende stap nu nog om een echte knock-outrat op de wereld te zetten.

De celkweekmethode blijft echt nog strikt geheim tot het verschijnen van de wetenschappelijke publicatie, die inmiddels is ingediend. De Universiteit van Edinburgh heeft de patenten op de cellen.

Vooral onderzoekers naar psychiatrische stoornissen zitten met spanning op knock-outratten te wachten. Deze dieren zijn sociaal verder ontwikkeld dan de muis en zijn dus een beter diermodel.

Bron: Stem Cell sciences/ New Scientist

Onderwerpen