Keizerin-weduwe hoofdverdachte

De Chinese keizer Guangxu werd wel degelijk vergiftigd. Op zijn kleding (ter hoogte van de maagstreek) zijn huidschilfers aangetroffen die 2.000 maal zo veel arsenicum bevatten als normaal, zo melden forensische wetenschappers van de politie van Beijing. Die dosis is zonder meer dodelijk.

Over de vraag of Guangxu wel of niet een natuurlijke dood stierf, is honderd jaar vruchteloos gediscussieerd.

Het tweede deel van het raadsel, namelijk de identiteit van de dader, blijft onopgelost. Hoofdverdachte is keizerin-weduwe Cixi, voor wie de dood van Guangxu letterlijk geen dag te vroeg kwam. Maar ook haar stafchef Yuan Shikai en opper-eunuch Li Lianying hadden goede redenen om van de keizer af te willen.

De onderzoekers sluiten uit dat de keizer is overleden aan chronische vergiftiging door toedoen van traditionele Chinese geneesmiddelen. Ze hebben namelijk ook overgebleven haren getest. De arsenicum bleek voornamelijk rond de haarwortels te zitten, wat wijst op een eenmalige overdosis.

Guangxu overleed op 14 november 1908. Op dat moment zat hij al tien jaar opgesloten gezeten in zijn paleis na een mislukte poging om het keizerrijk te hervormen. Cixi trad al die tijd op als regentes. Zelf overleed ze nog geen later, nadat ze nog net de gelegenheid had gehad om iemand anders als opvolger voor Guangxu te benoemen. Om precies te zijn Pu Yi, die de boeken zou ingaan als 'the last emperor' van China.

Mogelijk heeft Cixi Guangxu uit de weg laten ruimen om te voorkomen dat hij opnieuw de macht zou grijpen. De andere twee verdachten zouden het kunnen hebben gedaan uit vrees voor Guangxu's wraak.

bron: Times Online

Onderwerpen