Het Openbaar Ministerie dreigt met maatregelen tegen Breustedt Chemie in Apeldoorn. De groothandel in chemicaliën houdt zich keer op keer niet aan de vergunning, meldt het dagblad De Stentor.

De aanklacht is des te pijnlijker omdat Breustedt op de eigen website haar instemming betuigt met het Responsible Care-programma van branchevereniging VHCP.

Volgens De Stentor is bij controles al drie keer vastgesteld dat er dingen mis waren. Het zou vooral gaan over een zogeheten ‘zoutloods’. Er zouden daar stoffen liggen die in een te zware gevarenklasse thuishoren, of de hoeveelheden zouden groter zijn dan de vergunning toelaat.

Of dat echt gevaarlijk is wordt uit de berichtgeving niet duidelijk. Maar de officier van justitie zegt een voorbeeld te willen stellen, ongetwijfeld met de affaire Chemie-Pack in het achterhoofd. “We hebben te maken met een bedrijf dat het niet al te nauw neemt met de regelgeving. Dan mag je uit je jasje zijn gegroeid, maar zolang je er zit, heb je je aan de regels te houden.”

Dat laatste slaat dan op de plannen om te verhuizen naar het ‘duurzame’ bedrijventerrein Ecofactorij, net buiten de stad, en daar een zoutloods te bouwen waarmee wèl aan alle huidige regels kan worden voldaan.

In de tussentijd eist de officier 30.000 euro boete en voorwaardelijke stillegging van de zoutloods gedurende een jaar, met een proeftijd van twee jaar. Tegen directeur E.S. is 5.000 euro geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Uitspraak op 23 januari.

 

bron: De Stentor

Onderwerpen