Prestigieus onderzoeksinstituut moet vechten voor zijn leven

De Fondaziona Santa Lucia in Rome mag voorlopig niet zomaar de stekker uit het European Brain Research Institute (EBRI) trekken. Er moet eerst verder worden onderhandeld over de financiën, zo heeft een rechter op het laatste moment bepaald.

De Fondazione stond op het punt om dat van die stekker heel erg letterlijk te nemen. Zonder de rechterlijke uitspraak zou ze maandag de CO2- en persluchttoevoer van het EBRI hebben afgesloten, en tegen het eind van de maand ook de elektriciteit. Eerder stuurde ze al de schoonmakers naar huis, sloot telefoons af en zette diepvriezers uit.

Het EBRI werd in 2002 opgericht op initiatief van de inmiddels 100-jarige Nobelprijswinnares Rita Levi-Montalcini. Het moest een echt topinstituut worden dat een vruchtbare wetenschappelijke omgeving kon bieden, buiten de Italiaanse bureaucratie om. De Fondazione Santa Lucia bood 10 jaar gratis huisvesting aan, op voorwaarde dat het EBRI de lopende kosten zou betalen.

Wetenschappelijk was het EBRI een succes. Inmiddels zitten er 28 onderzoeksgroepen. Maar politieke steun bleef uit, en dus komt er onvoldoende geld binnen. Volgens de Fondazione heeft het EBRI de laatste jaren geen enkele rekening op tijd betaald. En aangezien de stichting zelf ook op zwart zaad zit, wil ze van het hele project af.

Dankzij de rechter gaan betrokkenen nu verder praten onder leiding van wetenschapsminister Mariastella Gelmini, die het EBRI een warm hart toedraagt maar ook geen eurocent heeft te makken. Mochten ze er definitief niet uitkomen, dan ligt er al een aanbod van de universiteit van Turijn en de regio Piemonte om het EBRI over te nemen.

bron: naturenews

Onderwerpen