Aan een foto van iemands gezicht kun je perfect aflezen of hij teveel heeft gedronken. Mits je een warmtebeeldcamera gebruikt, stellen Griekse onderzoekers in het International Journal of Electronic Security and Digital Forensics.

Het geheim is dat alcoholgebruik de bloedvaten onder de huid wijder laat worden. De huid warmt daardoor ter plekke een beetje op en dat kun je perfect zichtbaar maken met een warmtebeeldcamera die infraroodstraling opvangt.

Volgens Georgia Koukiou, van de universiteit van Patras, kun je hier op twee manieren mee omgaan. De ene bestaat er uit dat je de infraroodstraling op 20 punten van het gezicht meet, en het patroon vergelijkt met dat van nuchtere en beschonken mensen.

De tweede detectiemethode berust op de waarneming dat de neus sneller opwarmt dan het voorhoofd. Hoe groter het verschil tussen die twee, des te groter de kans dat de eigenaar bezopen is.

Een variant hierop is ooit gebruikt tijdens de vogelgriepcrisis, in 2003. Op Chinese vliegvelden werden toen warmtebeeldcamera’s ingezet om mensen met koorts uit de rij te pikken voordat ze de rest van het land konden aansteken.

De nieuwe warmtebeeld-alcoholtest zou je evenens op vliegvelden kunnen gebruiken om potentieel lastige passagiers te weren. Uitsmijters van uitgaansgelegenheden uitrusten met zo’n camera ligt nog meer voor de hand.

En als je als chemisch bedrijf toch al zo’n camera hebt gekocht om de warmte-isolatie van je leidingen te checken… tsja…

bron: New Scientist

Onderwerpen