Ook Duitsers getroffen door onzuivere bloedverdunner

Met de productie van de bloedverdunner heparine lijkt iets fundamenteel mis te zijn. Nadat eerder in de VS honderden gevallen van ernstige allergische reacties waren gemeld, komen er nu klachten uit Duitsland over een ander merk heparine.

De actieve stof in heparine wordt gewonnen uit ingewanden van varkens. De Westerse geneesmiddelenindustrie betrekt deze stof vrijwel uitsluitend van Chinese toeleveranciers.

Begin dit jaar ontstonden problemen met heparine van het Amerikaanse bedrijf Baxter. Er zouden inmiddels al 19 mensen aan zijn overleden. De oorzaak staat nog steeds niet vast. Maar de FDA heeft wel vastgesteld dat er een verontreiniging in zit die bij de gebruikelijke analyses precies hetzelfde reageert als echte heparine.

Welke stof het precies is wil de de FDA nog niet zeggen. Maar het agentschap heeft wel de aanbeveling op zijn website gezet om twee extra analyses te doen met capillaire elektroforese en proton-NMR, en aangegeven op welke plekken je een extra piek ziet als de heparine verontreinigd is.

In Duitsland zijn nu problemen met heparine van RotexMedica. Die betrekt haar actieve stof volgens de FDA van een andere toeleverancier. Of die ook Chinees is, wil men nog niet zeggen. Het zou gaan om minder dan 100 gevallen en er zou nog niemand aan dood zijn gegaan. De symptomen zouden echter sterk lijken op die van de getroffen Amerikanen.

De Duitse autoriteiten hebben de zaak in onderzoek.

bron: Associated Press

Onderwerpen