Overname brouwerij voor 3,8 miljard aan aandelen

Heineken neemt de brouw-activiteiten over van Fomento Económico Mexicano (FEMSA), het grootste drankenconcern van Latijns-Amerika. De transactie wordt via een aandelenruil geregeld; op basis van de slotkoers van Heineken van afgelopen vrijdag is er 3,8 miljard euro mee gemoeid.

Om de transactie rond te krijgen worden 86 miljoen nieuwe Heineken-aandelen uitgegeven; de rest wordt de komende 5 jaar elders bij elkaar gesprokkeld.

De transactie houdt tevens in dat het in Monterrey (Mexico) gevestigde FEMSA een belang krijgt van 12.5% in Heineken NV en nog eens 14,9 procent in Heineken Holding. Omdat de holding 50,005 procent van Heineken NV bezit , komt het totale belang van FEMSA uit op 20 procent. Ook krijgen de Mexicanen twee zetels in de raad van commissarissen van de NV, waarva er één vicevoorzitter wordt en daarmee ook mede-directeur van de holding.

FEMSA Cerveza, de biertak van FEMSA, is vooral actief in Mexico en Brazilië, en exporteert naar de VS. Het verkoopt in totaal 35 biermerken waaronder Sol, Dos Equis en het Braziliaanse merk Bavaria (!). Door de overname verovert Heineken een belangrijke positie binnen genoemde landen.

Daarnaast verspreidt FEMSA de frisdranken van Coca-Cola in Midden- en Zuid-Amerika, en exploiteert het supermarkten onder de naam Oxxo. Deze activiteiten vallen niet onder de transactie.

bron: Heineken, FEMSA, De Telegraaf

Onderwerpen