In Manchester start een onderzoek naar grafeen als versterkingsmateriaal voor condooms. De Bill & Melinda Gates Foundation steekt er 100.000 dollar in, meldt The Guardian.

‘If this project is successful, we might have a use for graphene which will literally touch our everyday life in the most intimate way’, zegt dr. Aravind Vijayaraghavan, die het onderzoek gaat leiden.

Het zou trouwens ook de éérste praktische toepassing van grafeen kunnen worden; de meeste mensen gaan er van uit dat die eerste toepassing in de halfgeleiderelektronica moet worden gezocht, maar die condooms zouden wel eens veel sneller realiseerbaar kunnen zijn.

Het idee is om het grafeen te mengen door de latex die nu al voor condooms wordt gebruikt. Dat zou de treksterkte moeten verhogen, ongeveer net zoals glasvezels de mechanische eigenschappen van nylon auto-onderdelen verbeteren.

Op die manier moet je een condoom kunnen maken dat dunner en flexibeler, en tegelijk ook sterker en veiliger is. Zo voelt het prettiger aan; de manier waarop Vijayaraghavan het verwoordt in The Guardian suggereert zelfs dat ‘het’ straks lekkerder gaat mét dan zonder.

Gehoopt wordt dat dit het condoomgebruik zal bevorderen en de verspreiding van soa’s zal verminderen, en dát is de reden dat Gates er een ‘Grand Challenges Explorations grant’ aan heeft toegekend.

Het onderzoek zal overigens plaats hebben in het National Graphene Institute, dat momenteel in Manchester in aanbouw is.

bron: The Guardian

Onderwerpen