Het spiegelbeeld van gif uit gifkikkers zet natriumkanalen dicht in plaats van open. Dat ontdekten Stanford-onderzoekers die als eersten dit gif hebben weten te synthetiseren in het lab, schrijven ze in Science.

Op basis van dit onderzoek ziet het er overigens niet naar uit dat je het ene spiegelbeeld kunt gebruiken als tegengif tegen het andere.

Het gif heet officieel batrachotoxine. Het zet kanaaleiwitten in celmembranen, die natriumionen doorlaten, permanent open. Signalen, die gebaseerd zijn op verschillen in ionenconcentraties, werken daardoor niet meer. Dat merk je als eerste aan de hartspier; het is dan ook een snelwerkend en dodelijk gif.

Met name in Colombia werden er vroeger pijlpunten in gedoopt. Medische toepassingen zijn er voor zover bekend niet, maar het is wel een nuttige stof om wetenschappelijk onderzoek naar kanaaleiwitten mee te doen.

Tot nu toe was het niemand gelukt batrachotoxine te synthetiseren.Traditioneel wordt gewonnen uit de gifklieren van Colombiaanse pijlgifkikkers uit het geslacht Phyllobates. Maar die worden met uitsterven bedreigd, en het gif wordt daardoor steeds moeilijker verkrijgbaar. Vandaar dat Matthew Logan, Justin Du Bois en collega’s een nieuwe poging waagden. En met succes, dankzij recente inzichten in organische synthese en een hoop creativiteit. Uitgaand van methyleencyclopentanon en vinylbromide wisten ze in 24 stappen iets te maken dat precies zo uit de massaspectrometer en de vloeistchromatograaf komt als het natuurproduct, en op kanaaleiwitten in een celkweekje ook precies dezelfde uitwerking heeft.

Uit nieuwsgierigheid hebben de onderzoekers via dezelfde route ook een spiegelbeeldvorm gesynthetiseerd, die voor zover bekend in de natuur niet voorkomt. Tot ieders verrassing blijkt die de natriumkanaaleiwitten permanent te sluiten in plaats dat hij ze opent.

Er zijn aanwijzingen dat de spiegelbeelden hechten aan delen van de eiwitketen die niet exact hetzelfde zijn maar elkaar wel overlappen. Hoe het kan dat het effect zo dramatisch verschillend is, is onderwerp van verder onderzoek.

bron: Science