Coating maakt opiumderivaat moeilijker te misbruiken

Misbruik van de pijnstiller OxyContin wordt op z’n minst een beetje lastiger dankzij een polymeercoating die het fijnstampen van de pillen belemmert. Dat heeft een commissie van de FDA moeten toegeven, al is ze nog niet helemaal overtuigd.

OxyContin, een product van Purdue Pharma, is de best verkochte pijnstiller-op-recept in de VS. De pillen bevatten oxycodon (4, 5-epoxy-14-hydroxy-3- methoxy-17-methylmorphinan-6-on), een opiumderivaat. Als het goed is komt die stof langzaam virj uit de pillen, die daardoor 12 uur werkzaam blijven.

Al heel snel kregen druggebruikers echter door dat je de pillen ook kunt fijnstampen en opsnuiven, of oplossen en injecteren als surrogaat-heroïne. Vandaar dat oxycodon in de VS een slechte naam heeft gekregen (mede omdat producenten de problemen iets te lang bleven ontkennen) en de FDA er bij fabrikanten op aandringt om formuleringen te ontwikkelen die bestand zijn tegen misbruik.

De coating van Purdue Pharma is een van de aangedragen oplossingen. De taaie laag maakt het moeilijk om de pillen te verpulveren, en als je ze probeert op te lossen verandert het polymeer in een kleverige massa die niet te injecteren is. Volgens Purdue wordt elke vorm van misbruik hierdoor onmogelijk maar het is aan de FDA om te beslissen of ze dit gelooft.

Concurrent King Pharmaceuticals heeft intussen een andere oplossing bedacht: pillen met een aparte kern die het ontwenningsmiddel naltrexon bevat. Bij normaal gebruik komt de stof niet vrij, bij fijnstampen echter wel. Het gevolg zou moeten zijn dat de pillen gewoon niet lekker meer zijn om op te snuiven.

De FDA heeft de formulering inmiddels goedgekeurd en sinds begin deze week zijn de naltrxonhoudende pillen op de markt onder de naam Embeda. Maar King Pharma geeft zelf toe dat de werking van de truc nog niet klinisch bewezen is.

bron: Associated Press

Onderwerpen