Synthetische metabole route als alternatief voor Fischer-Tropsch

Global Bioenergies uit Evry, vlakbij Parijs, zegt micro-organismen dusdanig te kunnen modificeren dat ze suikers of cellulose omzetten in isobuteen. Dat kun je dan weer gebruiken als grondstof voor de meest uiteenlopende bulkchemicaliën en polymeren. De proof of concept is onlangs geleverd, zo wordt gemeld in een persbericht.

De Fransen zeggen een compleet nieuwe metabole route te hebben ingebouwd, met enzymen én metabolieten die normaal gesproken niet in het desbetreffende micro-organisme voorkomen. Daarmee gaan ze verder dan gebruikelijk: de meeste onderzoekers gaan uit van bestaande metabole routes die ze vervolgens proberen te versterken.

Veel details worden niet vermeld maar oprichter Philippe Marlière staat bekend als specialist op het gebied van ‘gestuurde’ evolutie en heeft een reeks octrooien in die richting op zijn naam staan. Zie bijvoorbeeld hier.

(Marlière, niet te verwarren met een linkse politicoloog die precies zo heet, is trouwens vaste klant bij advocaten die gespecialiseerd zijn in octrooirecht. Zie hier en hier. Maar dit terzijde)

Het bedrijf presenteert de metabole route zelf als een ‘biologisch Fischer-Tropschproces’ met als voordeel dat je onderweg minder energie kwijtraakt omdat je je biomassa niet bij hoge temperatuur hoeft te vergassen.

Global Bioenergies is inmiddels bezig met een tweede financieringsronde die het opschalen naar industriële schaal mogelijk moet maken.

bron: Global Bioenergies

Onderwerpen