Als je aanneemt dat oersoep geen bouillon was maar een gebonden soepje, wordt de opkomst van RNA-duplicatie veel makkelijker te verklaren. Dat beweren althans Nick Hud, Martha Grover en collega’s van Georgia Tech in Nature Chemistry.

Het idee is dan dat het midden op de dag warm genoeg was om de aanwezige dubbele RNA- of DNA-spiralen te laten denatureren, zodat ze uit elkaar raakten. Op dat moment kregen korte, losse sequenties de kans om zich aan de enkele spiralen te hechten en zo een begin te maken met de duplicatie. Maar zodra de soep weer een beetje afkoelde klapten de dubbele spiralen weer dicht, en het leek er op dat dat in de praktijk veel te snel zou gebeuren.

Tegenwoordig gebruikt het leven enzymen om de boel kunstmatig langer open te houden, maar toen bestonden die per definitie nog niet - om die te maken heb je immers een dupliceerbare DNA- of RNA-code nodig.

Hud en Grover vermoeden nu dat een verhoogde viscositeit het dichtklapproces ook voldoende kan hebben vertraagd om duplicatie mogelijk te maken.

Wat er dan voor bindmiddel in die soep zat is nog een raadsel. Ze hebben het daarom geprobeerd met een mix van glycerol en cholinechloride die er gegarandeerd niet in zat maar wel het gewenste effect oplevert. Inderdaad blijkt dit de bewegingen van DNA- en RNA-ketens sterk te vertragen.

De mate waarin dit gebeurt hangt af van de lengte van de keten. De vorming van een lange dubbele spiraal wordt veel sterker vertraagd dan de beweging van een kort stukje dat naar een lange enkele spiraal toe beweegt, en daardoor blijkt de duplicatie inderdaad veel meer kans te krijgen.

Een neveneffect is dat die lange strengen nu en dan haarspelden blijken te vormen. Dat vertraagt de assemblage tot een dubbele spiraal nog verder.

Eén stukje van de puzzel ontbreekt nog. De auteurs snappen nog niet hoe al die korte stukjes aan elkaar werden gebreid tot één lange streng. Om te kunnen laten zien dat de duplicatie werkte voegden ze een ligase-enzym toe, maar we legden al uit dat dat nooit in de oersoep kan hebben gezeten. Iemand een idee?

bron: Georgia Tech