Alweer opsteker voor Nederlandse biotechnologie

Het Utrechtse biotechbedrijf Genmab heeft van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA toestemming gekregen voor de marktintroductie van Arzerra (ofatumumab), een middel tegen chronische lymfatische leukemie. Volgens het Financieele Dagblad kan dit volgend jaar een omzet van 65 tot 300 miljoen euro opleveren, oplopend naar 1,6 miljard in 2012.

Genmab-oprichter en chief scientific officer prof. Jan van de Winkel denkt een wereldrecord te hebben gevestigd door Arzerra in ‘slechts’ 7 jaar en 7 maanden van het lab naar de apotheek te krijgen. Volgens hem is het zeker tien jaar geleden dat een Nederlands biotechbedrijf een dergelijke goedkeuring kreeg.

Over de vraag of Genmab echt Nederlands is, valt overigens te twisten: de R&D zit in Utrecht maar het officiële hoofdkantoor is gevestigd in de Deense hoofdstad Kopenhagen, en het bedrijf is alleen aan de Deense effectenbeurs genoteerd. De productiefaciliteit zit in de Amerikaanse staat Minnesota.

Ofatumumab (C6480H10022N1742O2020S44) is een monoklonaal antilichaam dat het zogeheten CD20-molecuul aangrijpt op het oppervlak van B-cellen, een soort witte bloedcellen. Gevolg is dat die cellen door het immuunsysteem worden aangevallen. Het idee is dat door leukemie aangetaste B-cellen een hogere CD20-expressie hebben en er dus als eersten aan gaan.

Van de Winkel hoopt dat het goede nieuws op termijn de beurskoers en beetje opkrikt. Die is de afgelopen maanden gehalveerd door een conflict met partner GlaxoSmithKline over een milestone payment van 80 miljoen dollar. Bij een klinische test met patienten met non-Hodgkin lymfoom, een andere vorm van kanker, reageerde 10 procent positief. Volgens Van de Winkel is dat een positief resultaat omdat het doodzieke en volkomen uitbehandelde mensen betrof, maar GSK vindt het succespercentage te laag en weigert te betalen.

In het FD schrijft verslaggever Henk Engelenburg dat Van de Winkel “naar eigen zeggen nog steeds in onderhandeling is met GSK waarbij hij het woord rechtsgang nog net niet gebruikt”.

Overigens heeft GSK twee jaar geleden circa 2 miljard euro toegezegd aan Genmab in ruil voor verkooprechten op Arzerra en een belang in het Utrechtse bedrijf. Volgens het FD is tot nu toe 700 miljoen daadwerkelijk overgemaakt.

bron: FD

Onderwerpen