De decembermaand staat voor velen in het teken van eten, drinken en een gezellige inrichting. C2W doet een chemische duit in het zakje.

We kunnen er met zijn allen omheen draaien, maar de gemiddelde Nederlander eet en drinkt (alcoholisch gezien) tijdens de decembermaand veel meer dan gemiddeld. Dus weg met die excuses en lekker genieten. Maar dan wel op een chemisch verantwoorde manier, was de gedachte van de C2W-redactie, want de thematiek leent zich uitstekend voor wat extra chemische studie en fraaie bijbehorende gadgets.

Wijnencyclopedie

Wees gerust, deze kerst hoef je niet het moleculaire koken opnieuw uit te vinden. Maar een vakkundig naslagwerk over de aanwezige stoffen in wijn en hoe de productie ervan tot stand komt, moet een wijnliefhebber toch wel naast zich hebben liggen op de keukentafel.

Rudolf Pierik staat bekend als dé wijnprofessor. Eind dit jaar verscheen zijn boek De chemie van wijn, wat zit er in wijn? En al leest het eerder als een encyclopedie – maar dan zonder register – de inhoud is fascinerend. Van actieve kool als behandelingsmethode, de rol van wijnsteenzuurkristallen, het wel een wee van gisten, de inhoudsstoffen van wijn tot de ‘geur’ – pardon, het ‘aroma’ volgens de kenners – en smaak van deze eeuwenoude drank. Pierik spreekt klare taal, en dat komt goed van pas bij al die processen, waaronder klaren, die leiden tot de uiteindelijke witte of rode variant.

Drankgerei

Wijn schenk je uit bijbehorende glazen, en kenners zullen niet zo snel afwijken van hun glazen waarin de afdronk het best tot zijn recht komt. Vandaar dat C2W zich richt op chemische alternatieven voor het drinken van water – we bestaan er niet voor niets voor twee derde uit – en het koelhouden van ons bier. Zo zijn er online bij Etsy glazen te krijgen voorzien van de structuurformule H2O en probeert Trendhunter ons te verleiden met een koeler met daarop ‘Be Er’.

En dan wil je die drankjes natuurlijk ook nog ergens kwijt, het liefst niet óp de tafel. Daarvoor kwam ThinkGeek op de proppen met onderzetters die oplichten als je er je drankje opzet; uranium-238 geeft groen, radium-226 rood, plutonium-244 blauw en thorium-232 oranje.

Interieur

Nu moet er echt gekookt gaan worden, want elke chemicus weet wat er gebeurt als we te veel ethanol binnenkrijgen op een lege maag – wijn kent overigens naast het dominante ethanol nog vele andere alcoholen. Trendhunter komt met ‘I use this cutting board periodically’. Kortom een snijplank met daarop het periodiek systeem – kun je tijdens het koken je kennis van het systeem nog eens testen.

Bij koken mogen een goede olie en azijn, en peper en zout natuurlijk niet ontbreken. Maar om daar nu onze erlenmeyers aan op te offeren? Dat je er fraaiere dingen mee kunt doen, bewijst de Nederlandse site Roomed. Op die (en andere) site(s) kun je inspiratie opdoen hoe je met labglaswerk een moderne en feestelijke draai aan je interieur kunt geven. Zet er een plant in of doop het om tot lamp of combineer beide voor een extra feestelijk effect boven je eettafel. Eet smakelijk!