Gonorroe wordt de volgende ziekte waar geen enkel bestaand antibioticum meer tegen helpt. De eerste hyperresistente stam is onlangs geïsoleerd, zo zal de Zweedse onderzoeker Magnus Unemo deze week melden tijdens een congres in Canada.

Volgens Unemo kon je het zien aankomen. De veel voorkomende geslachtsziekte wordt al sinds de jaren 40 behandeld met antibiotica. In het begin kon je het nog met penicilline af, maar de verantwoordelijke bacterie Neisseria gonorrhoeae werd daar vrij snel resistent tegen. Voor elk ander antibioticum dat men besloot in te zetten, gold na verloop van tijd hetzelfde.

Inmiddels zijn alleen cefalosporines nog effectief, en kennelijk heeft de bacterie daar nu ook iets op gevonden. Genetisch onderzoek heeft inmiddels duidelijk gemaakt wat precies de truc is, maar daarmee heb je er nog geen nieuw geneesmiddel tegen.

En het probleem is nog steeds dat de ontwikkeling van nieuwe antibiotica al jarenlang op een laag pitje staat omdat de farmaceutische industrie er niet genoeg aan denkt te kunnen verdienen.

Hoe wijdverbreid de nieuwe resistente variant inmiddels is moet nog worden onderzocht, maar Unemo houdt zijn hart vast.

bron: Université Laval

Onderwerpen