Chemie is overal, zelfs tussen rondwormpjes. Tijdens een studie naar de moleculaire aansturing van het motorische stelsel van Caenorhabditis elegans, hebben Californische onderzoekers voor het eerst de geslachtelijke voortplanting van dit populaire model-organisme op video gezet. De schokkende beelden zijn te zien op de website van het open access-tijdschrift BMC Biology.


De beelden betreffen geslachtsverkeer tussen een mannelijke C. elegans en een hermafrodiet. Die laatste laat het passief over zich heen komen.

Om contact te maken moet het mannetje naast de hermafrodiet gaan liggen, zijn staart (die het geslachtsorgaan bevat) krommen, net zolang rondtasten tot hij de vulva van de hermafrodiet heeft gevonden en vervolgens toesteken en sperma overdragen. Hetgeen voor een 1 mm lang organisme dat uit slechts 1.031 cellen bestaat, nog een hele opgave is.

De onderzoekers hebben nu aangetoond dat die staartkromming een samenspel is van rug- en buikspieren, aangestuurd door acetylcholine onder invloed van gamma-aminoboterzuur. Daarbij voorkomt een gamma-aminoboterzuurreceptor dat de staart te ver ombuigt.

bron: Caltech Institute of Technology

Onderwerpen