Drogen op restwarmte moet bijstoken vergemakkelijken

Bij Coevorden start in april de bouw van een warmtekrachtcentrale die wordt gestookt op kap- en snoeihout. De geproduceerde warmte zal dienen om en nog grotere hoeveelheid hout te drogen, teneinde het bijstoken in andere installaties te vergemakkelijken. Met het ‘biocoal’ project is een investering van 35 miljoen euro gemoeid.

De centrale is een initiatief van Eclair-E uit Lelystad. Een woordvoerder legt uit dat het proces neerkomt op het ‘roosteren’ van het hout (“het lijkt op torrefactie maar we noemen het niet zo”) teneinde het meeste vocht er uit te stoken. Na de behandeling hebben de houtresten een energie-inhoud van 21 à 22 GJ per ton, en kunnen ze probleemloos als ‘biocoal’ door steenkool worden gemengd.

Nadere details van het droogproces wil Eclair-E niet kwijt. “We hebben overwogen of we octrooi zouden aanvragen of gewoon lekker de deur dichthouden. Voorlopig steken we in op de laatste optie.”

De installatie komt te saan op het bedrijventerrein Europark. Dat ligt half in Nederland en half in Duitsland, en Eclair-E heeft er voor gekozen om aan de Duitse kant te gaan zitten. Dit vanwege het consistente Duitse subsidiebeleid op het gebied van duurzame energie: in Nederland valt sinds de opheffing van de MEP-regeling niets mere te halen. De opgewekte elektriciteit (5 MW) zal dan ook aan het Duitse net worden geleverd.

De houttoevoer komt wel van beide kanten van de grens. Het is daarbij de bedoeling de transportafstanden zo kort mogelijk te houden.

bron: Eclair-E

Onderwerpen