Waar vallen de klappen in Geleen?

Winstgevend concern bereidt zich voor op barre tijden

DSM schrapt tussen nu en 2010 wereldwijd 1000 arbeidsplaatsen, 5% van het totaal. Dat moet een kostenbespaing van 100 kiljoen euro per jaar opleveren, zo heeft het concern maandagochtend bekendgemaakt.

Hoeveel banen er in Nederland verdwijnen, en bij welke bedrijfsonderdelen, is nog niet duidelijk.

Sommige onderdelen van DSM worden hard getroffen door de huidige economische crisis. Het gaat dan met name om de Materials Science-onderdelen, die hoogwaardige kunststoffen leveren aan de auto-industrie, de bouw en de elektronica-industrie. Verschillende fabrieken zijn al tijdelijk stilgelegd.

De Life Sciences-activiteiten hebben veel minder last van de crisis. Ook de supersterke Dyneema-vezels blijven goed verkopen. Toch heeft DSM de winstverwachting voor 2008 opnieuw naar beneden moeten bijstellen, al is de nu voorspelde nettowinst van 900 miljoen euro nog steeds een record voor DSM.

Volgens DSM wordt nog steeds "prioriteit gegeven aan de kasstroom boven de winstgevendheid op korte termijn" en zijn de nu aangekondigde ontslagen bedoeld als versterking van de concurrentiepositie. Dat zou moeten betekenen dat het gaat om wegsnijden van overtollig vet en dat er geen mensen worden weggestuurd die alleen maar tijdelijk niets te doen hebben.

bron: DSM

Onderwerpen