DSM kondigt de overname aan van Microbia, een bedrijfje dat gistcellen verbouwt om bèta-caroteen, canthaxanthine en andere carotenoïden te maken uit suikers. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend gemaakt.

Microbia ‘ontwerpt’ micro-organismen voor de omzetting van duurzame grondstoffen in uiteenlopende producten. Carotenoïden en andere verbindingen op basis van C5-isopreenbouwstenen vormen het eerste doelwit. Als productieplatform is gekozen voor een gistcultuur die via ‘metabolic engineering’ is aangepast; gesuggereerd wordt dat die gist qua robuustheid én qua opbrengst kan concurreren met de algenculturen die ook al op kleine schaal worden ingezet voor ‘groene’ carotenoïdeproductie.

 

Sinds 2006 werkt Microbia hierbij samen met de grote Britse suikerproducent Tate & Lyle, die al 20 miljoen dollar in Microbia zou hebben gestoken in ruil voor een minderheidsaandeel. Hoe de ritten tegenover de overname door DSM staan, is nog niet duidelijk.

 

Microbia is overigens gevestigd in Lexington, Massachusetts. Het huidige moederbedrijf heette tot 2008 ook Microbia, maar doopte zichzelf toen om in Ironwood Pharmaceuticals omdat die naam beter klonk voor het farmabedrijf dat het langzamerhand geworden was. In februari 2010 ging Ironwood met succs naar de beurs.

 

bron: Microbia, De Telegraaf

Onderwerpen