Toevoeging van een asymmetrisch molecuul maakt van DNA een gelijkrichter. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor moleculaire elektronica, schrijven Amerikaanse en Israëlische onderzoekers in Nature Chemistry.

Volgens laatste auteur Bingqian Xu duik je zo een factor duizend onder de afmetingen van de kleinste diode die je met silicium-halfgeleidertechnieken nog kunt maken.

Het molecuul (of eigenlijk ion) heet coralyne. Het is een alkaloïde waarvan al eerder werd geconstateerd dat het DNA-fragmenten bindt die volledig uit adeninebasen bestaan. Het kan zelfs twee van zulke strengen dwingen om een dubbele spiraal te vormen met het coralyne als bindmiddel er tussen.

De nu gepresenteerde diode bestaat uit twee strengen met de basenvolgorde CGCGAAACGCG, met een thiol aan één eind om aan een goudcontact te kunnen binden. Als je twee van deze sequenties antiparallel legt, passen dus de acht buitenste C’s en G’s op elkaar maar de drie binnenste A’s niet. Daar past echter wél coralyne tussen. Dus als je coralyne en die sequentie één op één mengt, krijg je complexen van dubbele strengen met elk twee ‘geïntercaleerde’ coralynemoleculen.

En als je die complexen tussen twee goudcontacten hangt en een potentiaalverschil van 1,1 V aanlegt, blijkt de elektrische geleiding in één richting 15 keer zo groot te zijn als in de andere.

Theoretische berekeningen bevestigen dat dat kan kloppen en dat het inderdaad komt doordat het asymmetrische coralyne de inwendige symmetrie van de DNA-helix opbreekt.

bron: University of Georgia