VNCI: herstel is begonnen, maar het gaat langzaam

Over heel 2009 komt het productievolume van de Nederlandse chemische industrie 5 procent lager uit dan in 2008. De omzet is zelfs met 25 procent gedaald. De sector zit daarmee weer op het niveau van eind 2003, zo maakte de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) bekend tijdens haar traditionele eindejaarspersconferentie.

De basischemie is het hardst getroffen. Tussen het eerste kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van 2009 daalde het productievolume met 23 procent. Bij de chemische eindproductenindustrie was dat 14 procent.

Het goede nieuws is dat het ergste voorbij lijkt te zijn (en dat de VNCI, anders dan vorig jaar, überhaupt weer een eindejaarspersconferentie aandurft) Over de tweede helft van het jaar komt het productievolume duidelijk hoger uit dan in de eerste helft van 2009.

VNCI-voorzitter Jan Zuidam wil geen harde uitspraken doen over 2010. “Als ik kijk naar de cijfers over de tweede helft van 2009, dan stemmen die hoopvol, maar de situatie is nog onzeker. 2010 is een overgangsjaar, waarin duidelijk moet worden of de markt het door overheidsbeleid geïnitieerde economisch herstel zal oppakken en uitbouwen.”

Hij hoopt dat het productievolume zich in 2010 op z’n minst handhaaft rond het niveau dat in het laatste kwartaal van 2009 werd bereikt. “Maar omzetten van 50 miljard zoals die in 2008, liggen zeker nog niet in het verschiet.”

bron: VNCI

Onderwerpen