Door een alkyn en een vinylcyclopropaan met elkaar te laten reageren, kun je heel efficiënt onverzadigde koolwaterstofketens produceren met het typische dubbele-bindingenpatroon van natuurlijke vetzuren. Dat meldt Glenn Micalizio (Scripps Research Institute, locatie Florida) op de website van Nature Chemistry.

Die natuurlijke vetzuren omschrijft Micalizio als ‘skipped polyenes’. Typerend is dat er telkens drie koolstofatomen (en dus twee enkelvoudige C-C bindingen) tussen de dubbele bindingen zitten. Hetzelfde patroon zie je in heel veel natuurlijke verbindingen terug, enn daar zitten nogal wat antifungale (schimmeldodende) en cytotoxische (celdodende) moleculen en antibiotica bij.

 

Als je die structuren niet in zuivere vorm uit de natuur kon winnen, moest je ze tot nu toe stap voor stap namaken. Dat is nogal arbeidsintensief en aangezien je bij elke stap een beetje verliest, is de totale opbrengst van de synthese nogal bedroevend. Dat maakte het lastig om de medicinale werking uit te proberen.

 

Micalizio heeft nu een truc bedacht waarmee je in één keer maximaal 3 dubbele bindingen in een koolstofketen kunt krijgen, waarbij je ook nog kunt instellen welke stereo-isomeren je krijgt. Dat gebeurt dus door een metaalgekatalyseerde reductieve ‘cross-coupling’-reactie tussen een vinylcyclopropaan en een alkyn.

 

De uiteinden van de keten (die in veel gevallen gewoon verzadigd zijn) hang je van tevoren aan de reactanten, en zo weet je ook precies op welke plek in het molecuul de dubbele bindingen komen.

 

bron: Scripps Florida

Onderwerpen