Farmagigant Abbott pompt honderden miljoenen in het Vlaamse biotechbedrijf Galápagos. Het geld moet een middel tegen reuma door de klinische tests loodsen, maakten beide bedrijven woensdag bekend.

Het middel, werktitel GLPG0634, is een zogeheten JAK1-inhibitor. JAK staat voor Janus kinase, een type enzym dat een signaalfunctie heeft en een belangrijke rol speelt bij autoimmuunziektes. GLPG0634 heeft het grote voordeel dat het oraal kan worden ingenomen. Het middel zit momenteel in fase 2 van de klinische tests: de eerste uitslagen zijn inmiddels binnen en klinken uiterst positief. Vooral het gebrek aan bijwerkingen valt op.

Abbott neemt de ontwikkeling nu min of meer over. Om te beginnen krijgt Galápagos 150 miljoen dollar om fase 2 af te ronden. Ergens in 2014 moet het zo ver zijn.

Als de resultaten dan nog steeds bevredigend zijn, neemt Abbott voor nog eens 200 miljoen dollar een exclusieve licentie op het hele programma. Dat houdt in dat de Amerikanen de kostbare derde fase van de klinische tests voor hun rekening nemen, waarbij het middel op een veel groter aantal patiënten wordt uitgeprobeerd. Lopen die tests eveneens goed af, dan kan Galápagos aanspraak maken op aanvullende ‘milestone payments’ die tot één miljard dollar kunnen oplopen.

Als Abbott het middel uiteindelijk in productie neemt, komen daar nog eens royalties bovenop ter waarde van minstens 10 procent van de wereldwijde netto opbrengst. Als aardigheidje mag Galápagos binnen de Benelux de eigen naam op de verpakking zetten.

bron: Galápagos, De Telegraaf

Onderwerpen