BASF neemt fijnchemiebedrijf Cognis over van de investeerders Goldman Sachs Capital Partners, Permira Funds en SV Life Sciences. Met de transactie is 3,1 miljard euro gemoeid, waarvan 700 miljoen in contanten en de rest in overgenomen schulden en pensioenverplichtingen.

Optimisten zullen er uit concluderen dat de chemische industrie zich nu écht aan het herstellen is van de financiële crisis.

 

Cognis was ooit de divisie industriële chemicaliën van Henkel. In 1999 werd het een zelfstandige dochter, die in 2001 voor 2,5 miljard euro van de hand werd gedaan. Op dat moment zat het hoofdkantoor in Roermond; sindsdien is het verhuisd naar Luxemburg.

 

Tegenwoordig maakt het bedrijf vooral ingrediënten voor voedingsmiddelen, cosmetica en de gezondheidszorg. Wereldwijd werken er 5.500 mensen, verdeeld over 30 landen.

 

Dat BASF geïnteresserd was in een overname werd al in 2008 duidelijk. Uiteindelijk hebben de Duitsers moeten opbieden tegen het Amerikaanse Lubrizol. Naar verluidt boden die 3,2 miljard, maar waren de eigenaars van Cognis niet overtuigd dat dat geld er ook daadwerkelijk zou komen.

 

De Financiële Telegraaf citeert trouwens analisten van zakenbank SNS Securities, die stellen dat Cognis ook een interessante overnameprooi voor DSM zou zijn geweest. Of DSM ooit daadwerkelijk een bod heeft overwogen, is echter koffiedikkijken.

 

bron: FD, Cognis

Onderwerpen