Miauw-miauw.

Deze week heeft president Obama 31 synthetische verbindingen op de lijst van verboden drugs gezet, waaronder twee soorten ‘badzout’. Voor het eerst zijn daarbij ook derivaten verboden die nog niet eens zijn gesynthetiseerd, om de drugswereld te snel af te zijn.

De complete lijst is te vinden op de site van senator Chuck Schumer, die het wetsvoorstel mede indiende (omlaag scrollen!).

Tot nu toe bevatte de drugslijst alleen nauwkeurig omschreven verbindingen. Dat maakte het mogelijk om de wetgeving te ontduiken aan de formule door een kleinigheidje te veranderen, dat voor de werking niet uitmaakte. Dit keer is daar rekening mee gehouden door van 5 koolstofskeletten bij voorbaat alle logische varianten te verbieden. Wat je er ook verder voor zijketens aan hangt, het blijft een verboden stof.

De meeste aandacht in de media gaat uit naar het ‘badzout’ op de lijst. Om precies te zijn 4-methylmethcathinon en 3,4-methyleendioxypyrovaleron, respectievelijk bekend als mephedron en MDPV. Die stoffen werden vorig jaar overigens al illegaal verklaard, maar dat betrof een tijdelijke noodmaatregel.

Badzout-achtige drugs zijn berucht omdat gebruikers er erg agressief van kunnen worden. Twee maanden geleden kreeg badzout de schuld van een drama in Miami waarbij een volledig doorgedraaide druggebruiker een dakloze meerdere malen in het gezicht beet. De politie zag zich genoodzaakt om te schieten; de dader overleefde het niet. Uit lab-onderzoek is achteraf overigens gebleken dat de dader helemaal geen badzout had gebruikt, maar enkel marihuana .

Naast mephedron en MPDV zijn ook 20 marihuana-achtige synthetische verbindingen verboden, en 9 synthetische hallucinogenen die niet op marihuana lijken.

bron: Time, NOS

Onderwerpen