Hoofdverdachte poederbrieven pleegt zelfmoord

De 62-jarige Amerikaanse microbioloog Bruce Ivins heeft zichzelf van het leven beroofd met een overdosis pijnstillers. De FBI stond op het punt om hem in staat van beschuldiging te stellen vanwege het versturen van de poederbrieven die in 2001 vijf mensenlevens eisten.

Ivins’ advocaat houdt vol dat zijn cliënt onschuldig was en onder de druk van het onderzoek is bezweken. Maar de FBI lijkt behoorlijk zeker van zijn zaak.

Wel is het een raadsel hoe Ivins er in is geslaagd om zulk mooi antraxpoeder te maken. Normaal gesproken werkte zijn lab niet met poedervormige preparaten.

Ivins werkte al 35 jaar voor het US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases (USAMRIID) in Fort Detrick, Maryland. Uit DNA-analyse bleek al spoedig dat de antraxstam, die in de poederbrieven zat, uit dat lab afkomstig moest zijn geweest.

Ivins werkte zelf mee aan het onderzoek naar de makers van de poederbrieven. Daarbij kwam in eerste instantie de naam van zijn collega Steven Hatfill bovendrijven. Die toucheerde eerder dit jaar 5,82 miljoen dollar aan smartengeld omdat hij onschuldig bleek te zijn.

USAMRIID heeft een keurig nette overlijdensadvertentie in de krant gezet. Maar Ivins’ therapeute omschrijft haar cliënt in de media als een sociopaat met moordneigingen, en volgens zijn broer dacht hij altijd al dat hij god was. Verhalen dat Ivins' motief moet worden gezocht in een levenslange obsessie met de damesstudentenvereniging Kappa Kappa Gamma klinken intussen redelijk ver gezocht.


Velen in de VS vragen zich wel hardop af of wetenschappers in dit soort laboratoria niet beter moeten worden gescreend.

bron: Associated Press, BBC News

Onderwerpen