In München is octrooi aangevraagd op de eerste anorganische dubbele helix. Hij bestaat uit tin-, fosfor-en jodiumatomen en hij heeft potentie als flexibele halfgeleider, melden Tom Nilges en collega’s van de plaatselijke TU in het tijdschrift Advanced Materials.

Heel in de verte lijkt ‘SnIP’ op een soort DNA, waarvan de ene streng bestaat uit een keten van fosforatomen en de andere om en om uit tin en jodium. De dubbele spiralen klonteren samen tot vezels van maximaal een centimeter lang. De dikste hebben een diameter van ongeveer 20 nanometer maar je kunt ze gemakkelijk splitsen tot dunnere vezels; in de dunste tot nu toe zaten nog maar vijf spiralen.

Volgens Nilges zijn ze zeer eenvoudig te produceren, en lukt het hem al met grammen tegelijk.

De halfgeleidereigenschappen komen volgens hem in de buurt van die van galliumarsenide. Maar SnIP is veel minder toxisch en bovendien veel flexibeler: je kunt de vezels gewoon buigen zonder dat ze knappen. Nilges droomt al hardop van toepassing in flexibele zonnepanelen, waarbij het goed uitkomt dat SnIP pas boven de 500 ºC zijn stabiliteit begint te verliezen.

Gezocht wordt nog naar een manier om linkse en rechtse helices van elkaar te scheiden. Je mag verwachten dat ze in zuivere vorm interessante optische eigenschappen vertonen. Bij het huidige productieproces krijg je echter een ‘racemisch’ mengsel dat van beide stereo-isomeren evenveel bevat.

bron: TU München