De Amerikaanse chemische industrie wil een nieuw handelsakkoord met Europa. Dankzij goedkoop schaliegas denkt ze voor 58 miljard dollar meer te kunnen exporteren, schrijft de American Chemistry Council (ACC) in een rapport dat naar de verantwoordelijke politici is gestuurd.

Het zet het recente pleidooi van de Nederlandse VNCI om ook hier de aardgasprijs te verlagen, toch wel in een nieuw licht. Als de ACC haar zin krijgt, zou de Amerikaanse chemie voor het eerst een echt gevaarlijke concurrent voor de Europese chemie kunnen worden.

Tot nu toe heeft de export van Amerikaanse chemische producten naar Europa nooit echt veel voorgesteld. Zolang de Europese en Amerikaanse chemische industrie technologisch ongeveer gelijkwaardig waren, en de grondstoffen aardolie en aardgas daar net zo duur waren als hier, had uitvoer in oostelijke richting economisch gezien weinig zin.

Maar door de schaliegaswinning is aardgas in de VS ineens zo goedkoop geworden dat de Amerikaanse chemische industrie nu tegen veel lagere kostprijs kan produceren dan de Europese. Slechts twee dingen staan het veroveren van de Europese markt in de weg: gebrek aan productiecapaciteit, en hoge invoerrechten.

Aan het verhelpen van het eerste punt wordt al volop gewerkt, voor het tweede moet de ACC bij de regering-Obama en de collega-ambtenaren in Brussel zijn.

Volgens C&EN staan dit voorjaar al inleidende gesprekken over een nieuw handelsakkoord op het programma. We zijn gewaarschuwd.

bron: ACC, C&EN

Onderwerpen