Onderzoek naar embryonale stamcellen mag met federaal Amerikaans belastinggeld worden betaald tot er een uitspraak in hoger beroep ligt omtrent een eerder vonnis dat die financiering verbiedt. Dat heeft het U.S. Court of Appeals in Washington DC dinsdagavond bepaald.

Eerder deze maand hadden de National Institutes of Health al tijdelijk toestemming gekregen om stamcel-onderzoeksprojecten te blijven betalen. Die ‘administratieve’ toestemming is nu formeel bekrachtigd.

 

De uitspraak is een overwinning voor de regering-Obama. Die betoogde dat je stamcelonderzoek niet zomaar tijdelijk kunt stilleggen: als je de celkweekjes niet heel regelmatig onderhoudt, overleven ze het niet. Wachten op een definitieve uitspraak brengt dus onherstelbare schade toe aan onderzoek, dat nu al vele miljoenen dollars heeft gekost en op termijn mogelijk talloze mensenlevens kan redden.

 

Het eerdere verbod op financiering van embryonaal stamcelonderzoek was ook tijdelijk. Het komt voort uit een rechtszaak die is aangespannen door een zeldzame combinatie van anti-abortusactivisten (die het winnen van stamcellen uit embryo’s zien als moord) en onderzoekers die met volwassen stamcellen werken en zélf dat overheidsgeld willen hebben. De kans lijkt vrij groot dat ze uiteindelijk gelijk krijgen: formeel hebben ze de wet aan hun kant, en de truc die president Obama heeft bedacht om die wet te omzeilen is juridisch enigszins discutabel.

 

De betrokken rechter was zelfs zó zeker van zijn zaak dat hij de financiering alvast maar verbood om geen embryo’s het slachtoffer te laten worden van de lenge van de procedure. te redden. Dáár is nu dus een stokje voor gestoken. Maar het wordt vervolgd.

 

bron: Associated Press, Reuters

Onderwerpen