Of Amerikanen het ook lusten is vraag twee

Melk en vlees van gekloonde varkens, koeien en geiten, en van hun nakomelingen, zijn veilig voor consumptie. De afstamming hoeft niet eens op het etiket te worden vermeld. Dat is de eindconclusie van zes jaar onderzoek door de Amerikaanse voedselwaakhond FDA.

It is beyond our imagination to even find a theory that would cause the food to be unsafe”, aldus FDA-voedselveiligheidsbaas Stephen Sundlof.

Eind 2006 kwam de FDA al met voorlopige conclusies naar buiten, die op hetzelfde neerkwamen. Nieuwe resultaten van wetenschappelijk onderzoek hebben extra reden gegeven om kloonvlees vrij te geven. Alleen voor schapen ligt er nog geen definitief besluit wegens gebrek aan voldoende gegevens.

Eerder deze week kwam de Europese voedselautoriteit EFSA ook al met de (voorlopige) conclusie dat kloonproducten veilig zijn. Alleen wordt in Europa wél een etiketteringsplicht verwacht.

Overigens hebben verschillende voedselfabrikanten al laten weten dat ze niet van plan zijn om kloonvlees op de markt te brengen. Ten eerste om de Amerikaanse consumenten gerust te stellen, die er in meerderheid helemaal geen trek in hebben. Ten tweede omdat klonen gewoon vele malen duurder is dan traditioneel fokken. Verwacht wordt dat de kloontechniek voorlopig alleen zal worden gebruikt om bijvoorbeeld de beste fokstieren te dupliceren.

bron: Associated Press, BBC News

Onderwerpen