Federale inspecteurs wakker geschrokken na ramp

De Amerikaanse arbeidsinspectie OSHA wil honderden bedrijven inspecteren die werken met brandbaar stof. Het is een reactie op een stofexplosie in een suikerfabriek in Port Wentworth, Georgia, die vorige maand aan twaalf werknemers het leven kostte en tientallen anderen met brandwonden in het ziekenhuis liet belanden.

Stofexplosies ontstaan wanneer brandbaar poeder een stofwolk vormt, die vervolgens wordt aangestoken door een vonk of een heet voorwerp. Vooral meel is berucht vanwege het stofexplosierisico: in de loop der jaren is al menige graansilo de lucht in gegaan. Maar melkpoeder en poedersuiker kunnen net zo gevaarlijk zijn.

De ontploffing in Port Wentworth is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door poedersuiker, die ronddwarrelde in de kelder onder de suikeropslagsilo’s. Het is nog niet bekend wat de ontstekingsbron is geweest. Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat van de fabriek erg weinig is overgebleven.

In de VS bestaan wel regels om stofexplosies te voorkomen, maar die gelden alleen voor graansilo’s. Twee jaar geleden heeft de U.S. Chemical Safety Board er al op aangedrongen om die regelgeving door te trekken naar andere bedrijfstakken, maar de OSHA is daar toen niet op ingegaan.

De vakbonden vinden nu dat de volksvertegenwoordiging OSHA daar desnoods maar toe moet dwingen. De eerste hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden is volgende week.

bron: Associated Press

Onderwerpen