NFI-rapport spreekt van 2.600 liter zwavelwaterstof

Het afvalwater uit het tankschip Probo Koala, dat in augustus 2006 werd gedumpt in Ivoorkust, moet ruim 2.600 liter zwavelwaterstof hebben bevat. Het H2S-gehalte bedroeg 0,5 procent, zo zou blijken uit een vertrouwelijk rapport van het Nederlands Forensisch Instituut, waarvan de Volkskrant een kopie zegt te hebben bemachtigd.

Het rapport zou door Justitie zijn vastgehouden omdat de Nederlandse rechtszaak tegen Trafigura, de eigenaar van de Probo Koala, volgend jaar pas begint.

De NFI-analyses zouden zijn gedaan in juli 2006, toen de Probo Koala in Amsterdam lag. Eigenaar Trafigura probeerde de vloeistof toen te slijten aan de plaatselijke afvalverwerking maar zag daar van af wegens te hoge kosten.

Het afval was mogelijk ontstaan tijdens een poging om de lading van het schip op primitieve wijze te ontzwavelen.

Uiteindeijk werd het in de haven van Abidjan overgedragen aan een malafide afvalverwerker die het in een woonwijk dumpte. Duizenden mensen kregen er last van, en er zouden zeker tien doden zijn gevallen.

Aan de relatie tussen die gezondheidsklachten en het afval zijn tot nu toe nogal wat twijfels geweest. Maar als er écht zo veel H2S in het afval zat dan verklaart dat een hoop, zo heeft de Britse toxicoloog John Hoskins gezegd in het BBC-programma Newsnight. Als het in Londen was gebeurd zouden volgens hem miljoenen mensen last hebben gekregen.

Trafigura houdt intussen vol dat uit eigen analyses is gebleken dat er géén H2S in het afval zat. Het bedrijf heeft meteen een aanklacht wegens smaad ingediend tegen de BBC.

bron: de Volkskrant

Onderwerpen