Hoogopgeleid personeel ontslaan is ‘domste dat je kunt doen’

Werkgevers die de kredietcrisis zien als aanleiding om te bezuinigen op hoogopgeleide werknemers, gooien hun eigen glazen in. Ga liever anticyclisch te werk en haal extra professionals binnen voordat het te laat is, zo stelt het tijdschrift Management Team.

“Als je nu niet investeert, kun je straks achteraan de rij aansluiten voor hoogopgeleid personeel”, zo luidt de waarschuwing.

Het blad citeert onder meer uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers, waaruit valt af te leiden dat er de komende tien jaar een structureel tekort van 80.000 tot 100.000 hoogopgeleide mensen per jaar dreigt. Nu op zulke mensen bezuinigen, kan op de iets langere termijn een dure grap blijken.

De MT-redactie voert onder meer de eigen uitgever VNU op als voorbeeld van hoe het niet moet.

Sommge bedrijven hebben het trouwens allang door. Zo beklemtoont chemieconcern Dow Benelux dat er wel wordt bezuinigd op de diensten van externe aannemers, maar dat de werkgelegenheid van de eigen mensen niet wordt bedreigd en er nog steeds behoefte is aan nieuwe operators. En enkele hightech-bedrijven in de regio Eindhoven zouden al loonkostensubsidie hebben aangevraagd voor hun ingenieurs, met het argument dat ze de kenniswerkers eigenlijk niet meer kunnen betalen maar dat de regio ze ook niet kan missen.

bron: MT

Onderwerpen