Nederland bij chemische topdrie van Europa

Wie in Nederland scheikunde wil gaan studeren kan dat het beste in Utrecht, Leiden of aan de UvA doen. Dat valt op te maken uit de CHE ExcellenceRanking, die deze week is gepubliceerd door het Centrum für Hochschulentwicklung in het Duitse Gütersloh.

Uit die ranking valt tevens op te maken dat binnen Europa alleen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland kunnen bogen op méér excellentie op universitair chemisch gebied dan Nederland. Zweden zit op hetzelfde niveau, andere landen scoren duidelijk lager.

Een beetje vaag is de CHE-ranking wel. Per vakgebied kunnen universiteiten sterren scoren, hoeveel hangt af van de beoordelingscriteria die ze in Gütersloh relevant achten voor dat vakgebied. Voor scheikunde ligt het maximum op vier sterren: voor het aantal publicaties, het aantal citaties, het aantal veel geciteerde stafleden, en de deelname aan het Marie Curie-programma voor internationale carrière-ontwikkeling. Universiteiten die er minimaal drie halen komen in een ‘excellentiegroep’ terecht, en dat zijn dus de drie bovengenoemde: Utrecht krijgt vier sterren, de andere twee elk drie.

Ter vergelijking: de Britten en de Duitsers hebben elk 7 universiteiten in de chemie-excellentiegroep zitten, met samen respectievelijk 25 en 22 sterren.

Hoe die scores precies worden berekend probeert het CHE wel uit te leggen, maar het had wat helderder gekund.

bron: HOP, via UT Nieuws

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen