QLife is een Deens bedrijf dat diagnostische testen ontwikkelt. Als gevolg van de Corona pandemie besloot QLife een COVID19 testservice op te zetten die professionele atleten en bedrijven kon voorzien van snelle resultaten.

Maiken W. Rosenstierne, hoofd assay ontwikkeling legt uit: “Naarmate de behoefte aan COVID-19-tests explodeerde, realiseerden we ons dat we moesten opschalen. Nog meer handmatig pipetteren bleek geen optie. Op dat moment hadden laboranten al RSI klachten. We besloten om het pipetteerproces te automatiseren en vonden een goede partner in Flow Robotics.

In het lab worden de flowbot ONEs voor twee belangrijke processen gebruikt: Bij het poolen van de patientenmonsters, wat zorgt voor opschaling, tijdsbesparing en een reductie van verbruiksartikelen. Vervolgens wordt de flowbot ONE ingezet om eluaten van patienten monsters toe te voegen aan de mastermix van de PCR reactie.

Thomas, Assay Biochemicus bij QLife was betrokken bij de implementatie van de robots en legt uit: “De ingebruik name van de twee flowbot ONE apparaten was gemakkelijk. Flow Robotics leverde snel de benodigde, op maat gemaakte, rekken en adapters.

Omdat automatisch pipetteren nieuw was voor ons, hadden we training nodig. Het service team zorgde ervoor dat we snel aan de slag konden met onze eigen protocollen.
Ik kon niet wachten om de flowbot ONE te leren gebruiken omdat ik zag wat voor impact dit apparaat had op de efficientie van onze workflow. Zowel de software als de robot bleken zeer gebruikersvriendelijk en andere teamleden trainen was gemakkelijk.”

Door de overstap naar de flowbot ONE, heeft QLife kunnen opschalen van een paar honderd analyses naar meer dan 1000 per dag. Tot nu toe is het record 1600 testen op een dag, maar met de huidige setup kan dit worden aangepast naar meer dan 5000 monsters.

Wilt u advies of een demo – neem contact op!