Technologiebedrijf Clariter ontwikkelde een chemisch recyclingproces om plastic afval om te zetten in drie kant-en-klare industriële producten voor downstreamusers: oliën, wax en oplosmiddelen. Teijin Aramid werkt nu met Clariter aan de chemische recycling van het hoogmoleculaire polyethyleen Endumax, toegepast in onder meer touwen, netten en kabels.

’Wij zijn een startup met grijze haren’, zegt Jasper Munier, business developer manager Noordwest-Europa bij technologiebedrijf Clariter. Negentien jaar geleden ontwikkelde de grondlegger van de onderneming, de Poolse chemicus en professor Andrzej Bylicki, een chemisch recyclingproces om plastic afval om te zetten in producten voor downstreamusers, zoals de verfbranche en de cosmetica-industrie. Het R&D-team van Clariter stak de afgelopen jaren veel tijd en energie in de optimalisatie van de technologie, de ontwikkeling van de katalysator en de stabiliteit van het chemisch proces. De kleur van het plastic afval speelt geen rol. Ook maakt het niet uit of het om folie of hard materiaal gaat. De technologie kan alle soorten polyolefine plastic afval verwerken.

Clariter heeft inmiddels 105 medewerkers. Het hoofdkantoor bevindt zich in Israël. Daarnaast heeft het bedrijf een grootschalige fabriek met een oppervlakte van 15.000 m2 in Oost-Londen in Zuid-Afrika en een R&D-plant in het Poolse Gliwice. De onderneming wil begin 2025 nog drie fabrieken opstarten. Gedacht wordt aan Nederland, Polen of Israël (zie kader). De fabrieken kunnen 60.000 ton plastic afval omzetten in 50.000 ton producten. Komen deze industriële hoeveelheden eenmaal beschikbaar, dan kan Munier de downstreamusers nog beter overtuigen van de kwaliteit en de uitgebreide functionaliteiten van de oliën, waxen en oplosmiddelen, is de verwachting. ‘Het uiteindelijke doel is om wereldwijd zoveel mogelijk fabrieken op te zetten die plastic afval om kunnen zetten in waardevolle producten met een netto negatieve CO2-voetafdruk. Deels in eigen beheer of via licenties.’

Lees het volledige artikel op Chemie Magazine

Bron: Chemie Magazine, https://vnci.nl/chemie-magazine