Een leven lang in Helmond, werken in de zorg – het had gekund. Toch maakte Marjan van Loon de keuze voor de chemie. Zes jaar geleden werd ze president-directeur van Shell Nederland. “Ik zou trots zijn als mensen achteraf zeggen: Marjan heeft ons geïnspireerd om ambitieus en moedig met de energietransitie aan de slag te gaan.”

Aan welke consumentenproducten lever jij een bijdrage?

’Als landdirecteur ben ik verantwoordelijk voor de strategie van alle bedrijfsactiviteiten van Shell in Nederland. Dat varieert van de fabriek in Moerdijk tot de tankstations en de windparken. Die hebben allemaal hun eigen directeur, maar ik ben ervoor verantwoordelijk dat zij zo snel mogelijk volledig duurzaam worden. 

Wij beginnen soms projecten waarvan anderen denken dat het niet kan, zoals een zonnepark op Moerdijk. Met de jongeren die daar werken deden we een haalbaarheidsstudie, en daaruit bleek dat het wél kon. Zo werd de fabriek daar enthousiast, en onze tak voor zonne-energie ook, en in 2019 werd het park gebouwd. Dat aanjagen is mijn taak. In chemische termen kun je mij een katalysator noemen.’

 

Lees het volledige artikel in Chemie Magazine.

Bron: Chemie Magazine, https://vnci.nl/chemie-magazine