Onderzoek naar de reden waarom wetenschappers graag stenen likken wint de gecombineerde Ig Nobelprijs voor scheikunde en geologie.

De Ig Nobelprijs voor chemie en geologie gaat dit jaar naar Jan Zalasiewicz voor zijn uitleg over waarom veel wetenschappers graag stenen likken. ‘Geologen doen dit tijdens veldwerk geregeld, omdat iets wat onder een vergrootglas onduidelijk is op een nat oppervlak plotseling veel duidelijker wordt’, zo legde hij tijdens zijn dankwoord uit. ‘200 jaar geleden deden ze het om erachter te komen wat voor steen het was.’ Zijn uitleg kwam uiteraard met een live demonstratie.

De winnaars ontvingen een papiertje waarop staat dat ze de prijs gewonnen hebben, ondertekend door verschillende Nobelprijswinnaars, een biljet van tien triljard Zimbabwaanse dollar en een PDF-document dat je kunt uitprinten en waar je een doosje van kunt maken – de trofee van dit jaar.

Dit was de 33e editie van de Ig Nobelprijzen, die worden uitgereikt aan onderzoek dat ‘mensen laat lachen en dan laat nadenken’. Er zijn in totaal tien prijzen uitgereikt. Ze werden gepresenteerd door een groep echte Nobelprijswinnaars, waaronder chemiewinnaars Frances Arnold, Marty Chalfie en Barry Sharpless, die afgelopen jaar nog won voor zijn werk aan klikchemie. De ceremonie, die dit jaar nog online was, staat bol van ludieke tradities, zoals massaal papieren vliegtuigjes gooien en 24/7-lezingen, waarin onderzoekers hun onderzoek uitleggen in 24 seconden en vervolgens in zeven woorden.