Californiërs bouwen sequensingfabriek

Medio volgend jaar kunt u voor 5000 dollar uw complete DNA in kaart laten brengen. Dat claimt althans Complete Genomics uit Mountain View, Californië. Het bedrijf is bezig met de bouw van een ‘fabriekje’ dat uiteindelijk plaats moet gaan bieden aan 96 zelf onworpen sequensing-apparaten, met een totale capaciteit van 20.000 genomen per jaar.

Op de website van Complete Genomics is een summiere beschrijving van de achterliggende technologie te vinden. Het te sequensen DNA wordt opgeknipt in fragmenten van 80 basen. Honderden aan elkaar gebreide kopieën van dat fragment vormen samen een ‘DNA nanobal’. Grote aantallen van deze balletjes worden verzameld op een glasplaatje met een patroon van actieve plekken, die elk één balletje kunnen binden. Daarna wordt van elk balletje de sequentie bepaald.

Volgens NatureNews lijkt het sterk op de technieken die ooit zijn ontwikkeld door Harvard-onderzoeker George Church en die door Applied Biosystems worden gebruikt in de SOLiD-sequenser. Church is dan ook aan Complete Genomics verbonden als adviseur.

De lage kosten worden bereikt door het nan-aspect, dat de benodigde hoeveelheid reagentia sterk terugbrengt, en vooral ook door het feit dat Complete Genomics de gehele sequensingprocedure in eigen huis houdt en haar apparatuur dus niet ‘foolproof’ hoeft te maken.

Duidelijk is wel dat er een hele batterij technische verfijningen achter zit waar Complete Genomics liever niet te veel over vertelt. NatureNews merkt er fijntjes bij op dat óók nog niemand weet hoe nauwkeurig de nieuwe methode precies is.

Experts die door de Nature-redactie zijn ondervraagd, zijn het intussen redelijk met elkaar eens: áls het werkt, dan is het geweldig.

bron: NatureNews

Onderwerpen