Waterstofsulfide is signaalmolecuul

Het gas waterstofsulfide (H2S), verantwoordelijk voor de stank van rotte eieren, zorgt in muizen ervoor dat hun bloeddruk niet te hoog wordt. Deze functie van H2S als signaalmolecuul wordt in Science beschreven door onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine.

De onderzoekers tonen in muizen aan dat het enzym cysthathionine gamma-lyase (CSE) verantwoordelijk is voor de vorming van H2S. Muizen waarin het gen voor CSE was verwijderd, hadden beduidend minder waterstofsulfide in hun bloed. Deze mutante muizen leidden aan hypertensie (een verhoogde bloeddruk).

De neurotransmitter methacholine zorgt voor ontspanning van bloedvaten. Het bleek dat de mutante muizen amper reageerden op deze stof, terwijl inspuiten van de H2S-donor NaHS wel tijdelijk leidde tot een lagere bloeddruk. H2S houdt de bloeddruk laag door het openen van ATP-gevoelige kaliumkanalen in gladde spieren in de wanden van bloedvaten, waardoor de bloedvaten ontspannen.

H2S volgt stikstofoxide (NO) en koolstofmonoxide (CO); gasvormige stoffen waar al eerder een signalerende rol aan was toebedeeld. NO wordt geproduceerd door het endotheel (dun laagje bedekkende cellen) in bloedvaten en helpt mee in regulatie van de bloeddruk. De huidige studie laat zien dat waterstofsulfideproductie door CSE ook voornamelijk in het endotheel plaatsvindt.

Onderzoeksleider Sol Snyder denkt dat het een goed idee zou zijn om mensen met hypertensie te screenen op defecten in CSE. Therapeutische behandeling met het stinkende H2S zou dus best toekomstmuziek kunnen zijn.

Bron: Nature News

Onderwerpen