Polmeer met vuil (links) en zonder (rechts)

Zelfreinigende lijm imiteert gekkopoten

Een nieuw polymeer houdt zichzelf schoon, zoals de gekko onder zijn poten ook kan. Dat schrijven ingenieurs van the University of California in Berkeley deze week in Langmuir.

Het polymeer immiteert de poten van een gekko. Dit beest kan plakken aan muren en plafonds, maar na elke stap schudt het de vuildeeltjes van zijn poten af, zodat zijn voetzolen schoon blijven. Handiger dus dan plakband, dat vies wordt en niet opnieuw te gebruiken is.

De wetenschappers hebben nu een kammetje gemaakt van stijf polypropyleen, dat microbolletjes van 3 tot 10 micrometer van zich af kan schudden. Na dertig ‘stappen’ is 60 procent van de kleinere microbolletjes van de uiteinden van de polymeren afgevallen en is er nog 33 procent van de kleefkracht over.

De uitdaging is om nu de grote vuildeeltjes ook af te schudden. De onderzoekers willen kijken of de ruimte tussen de ‘tanden’ van de polymeerkam hierbij een rol spelen.

Volgens de onderzoekers brengt deze vondst een robot dichterbij die niet vastloopt op vuile terreinen. Dit zou van pas komen om slachtoffers van aardbevingen onder het puin te zoeken, geeft onderzoeksleider Ron Fearing als voorbeeld.

Bron: University of California-Berkeley.

Onderwerpen