Shell start katalytische etheenglycolproductie

In Daesan, Korea, is de eerste etheenglycolfabriek opgestart die werkt met het nieuwe OMEGA-proces van Shell Global Solutions. Hij doet ‘t, laten de ontwerpers weten.

OMEGA staat voor Only Mono-Ethylene Glycol Advanced. Het proces zet etheenoxide katalytisch om in monoetheenglycol (MEG). Ten opzichte van bestaande, thermische processen heeft OMEGA grote voordelen. Zo hoeft er niet meer water bij dan voor de reactie nodig is, zodat je dat water er na afloop ook niet uit hoeft te destilleren. Ook wordt er nauwelijks di- en trietheenglycol gevormd als (slecht verkoopbaar) bijproduct.

Een ander voordeel is dat Shell ook al de katalysator levert voor de productie van etheenoxide uit etheen, en nu dus een totaalpakket kan verkopen.

De OMEGA-technologie is oorspronkelijk bedacht door Mitsubishi Chemical, en in 2002 door Shell overgenomen. Een flink deel van het R&D-werk is daarna bij het SRTCA in Amsterdam-Noord gedaan.

De fabriek is eigendom van Lotte Daesan Petrochemical, een Koreaans bedrijf. Zelf heeft Shell een OMEGA-fabriek in aanbouw in Singapore.

Eind 2003 is bovendien een licentie verkocht aan China Man-Made Fiber Corp (CMFC) uit Taiwan. Daar wilde men toen al in 2006 een fabriek af hebben. Weet iemand wat er van dat project geworden is?

bron: Shell

Onderwerpen