Virusstam voortaan binnen vier uur bekend

De Amerikaanse FDA heeft een genetische PCR-testkit voor identificatie van griepvirussen goedgekeurd. Voortaan kunnen laboratoria binnen de hele VS beschikken over een standaardmethode om binnen vier uur vast te stellen met welke influenzavariant een patiënt besmet is.

Het Human Influenza Virus Real-time RT-PCR Detection and Characterization Panel (rRT-PCR Flu Panel) herkent alle courante varianten van het menselijke seizoensgriepvirus, plus de Aziatische H5N1-vogelgriep. Dat het griep-DNA via ‘real tme PCR’ wordt vermenigvuldigd is nieuw; het betekent een veel snellere diagnose dan met eerdere methoden mogelijk was.

Volgens de FDA zal de testkit vooral nuttig zijn wanneer er een dodelijke nieuwe virusstam opduikt. De verspreiding daarvan kan dan sneller worden getraceerd. Maar het kan ook doktoren helpen bij de behandeling van ‘gewone’ griepjes.

Het rRT-PCR Flu Panel is ontwikkeld door de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Het werkt uitsluitend in combinatie met de 7500 Fast Dx Real-Time PCR, het nieuwste DNA-kopieerapparaat van Applied Biosystems. Labs die de testkit willen gebruiken moeten verplicht dit model PCR aanschaffen.

bron: Associated Press, Applied Biosystems

Onderwerpen