Medische pleister geïnspireerd op lijm van hagedissenpoten

Er is een goede kans dat een chirurg behalve het hechtgaren en de nietjes straks ook een pleister tot zijn beschikking heeft bij een operatie. Onderzoekers van MIT hebben namelijk een watervaste pleister ontwikkeld, die erg geschikt is om kleine wonden in het lichaam te dichten. Hierbij valt te denken aan gaatjes in de maag die veroorzaakt zijn door een maagzweer, of een wond in de darm waarvan een stuk is verwijderd.

De pleister is gemaakt van biorubber, gebaseerd op de nanolijm die gekko’s onderaan hun poten hebben. Het gebruikte polymeer poly(glycerol-co-sebacaat acrylaat) heeft ook ‘tandjes’ op nanoschaal en plakt ook op natte oppervlakken, wat bij inwendige chirurgie uiteraard een must is. Groot verschil is echter dat de pleister gemaakt is om niet meer los te laten, terwijl de gekko uiteraard wel reversibel aan oppervlakken kleeft.

Door onderzoek in varkensweefsel zochten de onderzoekers de best plakkende polymeren uit, en plakten daarop een dun laagje lijm van geoxidideerd dextraan. De onderzoekers testen de pleister al bij ratten, die geen grote ontstekingsreacties kregen. Nu nog kijken of mensen er goed op reageren.

Bron: BBC/ Science Daily


Onderwerpen