Bescherm de zoetjes maar.

Vliegje lijkt meer op mens dan gedacht

Fruitvliegjes blijken hetzelfde te reageren op zoetstoffen als mensen. Dat ontdekten biologen van het Monell Center in Philadelphia. Het vliegje ervaart zelfs stoffen als zoet die apen niet lusten.

De fruitvliegjes kregen in het lab 21 zoetstoffen voor de kiezen, zoals aspartaam, glucose en fructose. Deze zoetstoffen zaten in een gekleurde agarbodem. Omdat het achterlijf van de fruitvlieg doorzichtig is, konden de onderzoekers makkelijk zien of de vliegjes de zoetstoffen hadden ingenomen.

Uit de resultaten bleek dat de smaakreceptoren van de vliegjes dezelfde suikers kunnen binden als bij mensen, zo melden de onderzoekers in Chemical Senses. Dit komt als een verrassing, want de zoetreceptoren van mensen en fluitvliegjes verschillen nogal in aminozuurvolgorde. De volgende stap is dus om te kijken hoe de zoetstoffen precies aan de receptor hechten.

De onderzoekers denken dat de overeenkomst tussen de smaaksensatie van mensen en fruitvliegjes komt doordat ze ecologisch op elkaar lijken. “Beiden zijn Afrikaanse soorten, omnivoren en vooral fruiteters.”

Bron: Monell/Science Daily

Onderwerpen