Proefballonnetje over onbekende gezondheidsrisico’s

De vakcentrale FNV maakt zich zorgen over de blootstelling van werknemers aan ‘moleculaire en atomaire deeltjes’. Volgens de Telegraaf heeft vakbondsbestuurder Leo Hartveld dat maandagochtend gezegd tijdens een studieconferentie van het Europese vakverbond EVV.

Volgens de FNV liggen ‘veel onbekende risico’s op de loer’ en doen bedrijven er verdacht geheimzinnig over. “Schijnbaar is er veel te verbergen.”

Hartveld denkt dat de overheid te weinig doet om werknemers te beschermen tegen de mogelijke gevaren. Hij twijfelt eraan of de Arbeidsinspectie daar wel voldoende kennis voor in huis heeft. Hij twijfelt ook aan de gebruikte meetmethodes en stelt dat de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, zoals ventilatie en persoonlijke beschermingsmiddelen onvoldoende werken tegen nanodeeltjes.

De Telegraaf verwoordt het iets anders en stelt dat die maatregelen “ontoereikend zijn als chemische processen zich afspelen tussen de één en honderd nanometer”(!)

Onduidelijk is overigens wat de FNV nou precies onder nanotechnologie verstaat. Maar de vakbond stelt dat naar schatting 200 tot 250 Nederlandse bedrijven er actief mee bezig zijn. Dat lage aantal doet vermoeden dat de definitie niet al te ruim is gekozen.

bron: telegraaf.nl


Onderwerpen