Producenten antidepressiva moffelen negatieve resultaten weg

In de medische literatuur worden resultaten van klinisch onderzoek met antidepressiva veel positiever gepresenteerd dan in de rapportages aan de overheid. Over 31 procent van het onderzoek wordt helemaal niets openbaar, en heel toevallig is dat het gedeelte met de minst positieve uitkomsten. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het New England Journal of Medicine.

De onderzoekers keken naar de resultaten van 74 onderzoeken, die waren geregistreerd bij de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA. In totaal waren daar 12 antidepressiva en 12.564 patiënten bij betrokken. Vervolgens keken ze of ze dat onderzoek ook in de wetenschappelijke literatuur konden terugvinden, en hoe de uitkomsten daar waren geformuleerd.

Resultaat: van de 38 studies die volgens de FDA positief uitpakten, bleken er 37 te zijn gepubliceerd. Maar van de 36 resultaten die volgens de FDA negatief of twijfelachtig waren, waren er 22 niet gepubliceerd. Van 11 andere waren de resultaten dusdanig verdraaid dat ze positief leken. Slechts 3 van deze studies kwamen op een ‘eerlijke’ manier in een tijdschrift terecht.

Anders gezegd: in de literatuur lijkt het of 94 procent van de tests positief uitvalt terwijl de FDA denkt dat het maar 51 procent is. Uit een andere analyse blijkt dat het effect van de antidepressiva in de literatuur gemiddeld 32 procent groter lijkt dan in de FDA-rapporten.

De onderzoekers tekenen er bij aan dat ze niet hebben kunnen bepalen of het de schuld is van de auteurs, van de tijdschriftredacties of van allebei.

bron: Die Welt

Onderwerpen